Om een aangename nachtrust te hebben, moet je aandacht besteden aan verschillende factoren zoals temperatuur, helderheid, stilte en ontspanning van het lichaam. Bovendien is een ander invloedrijk punt de matras waarop je slaapt: niet alleen de keuze van een goed stuk, maar ook het schoonmaken van het matras.

Het zijn de matrassen die het hele lichaam moeten huisvesten en daarom moeten zij worden gekozen naar gelang van de bijzonderheden van elke persoon. Om een goede nachtrust te garanderen, is het noodzakelijk enige zorg te besteden aan de reiniging, omdat de matras onderhevig is aan vloeistoffen, stof en stofmijt, die allergie├źn of aandoeningen van de luchtwegen kunnen veroorzaken. Er zijn verschillende technieken en materialen die kunnen worden gebruikt om jouw matras te reinigen. Bekijk de onderstaande lijst en kies de methode die in jouw geval het doeltreffendst lijkt.

1. Schoonmaken met een stofzuiger

De stofzuiger is een grote bondgenoot voor het reinigen van matrassen, en is een waardevol hulpmiddel voor verschillende oplossingen in huis. Bij deze techniek moet u, na het verwijderen van het beddengoed, het gehele verlengstuk van de matras stofzuigen, waarbij je geen enkele hoek vergeet

De volgende stap is het aanbrengen van een reinigingsproduct om de huisstofmijt uit de matras te verwijderen. Een goede tip is het gebruik van zeeppoeder of kokoszeep verdund in water, waarbij de vloeistof met behulp van een sponsje wordt afgevoerd. Wrijf vooral over de vuilste en meest bevuilde plekken.

Vergeet niet om de matras na het schoonmaken te laten luchten tot hij helemaal droog is. Vochtigheid verhoogt de kans op huisstofmijt op jouw matras! Leg de matras in de zon of gebruik een ventilator om het proces te versnellen.

2. Bicarbonaat

Bicarbonaat verandert de pH van de matras en is uitstekend om vlekken te verwijderen. Je hebt ook een zachte borstel nodig, een beetje water en, nogmaals, de stofzuiger.

Breng eerst het bicarbonaat op de matras aan, vooral op de vuilste plekken. Giet een beetje water over het bicarbonaat, zodat er een klein schuim ontstaat Laat het 30 minuten inwerken en schrob dan het oppervlak met de borstel. Wacht nog eens 30 minuten. Daarna verwijdert je gewoon al het stof met een stofzuiger.

3. Alcohol Azijn

Deze oplossing is bijzonder doeltreffend voor matrassen die doordrongen zijn van sterke geuren, zoals sigaretten en urine. Voor dit recept heb je het volgende nodig:

– Witte alcoholazijn;
– Bicarbonaat;
– Waterstofperoxide;
– Spuitfles;
– Spons;
– Stofzuiger.

Maak eerst, met handschoenen aan, de spons vochtig met waterstofperoxide en wrijf de vlekken op de matras. Eindig met afvegen met een in water gedrenkte doek. Vervolgens verspreidt je het bicarbonaat over het oppervlak en spuit je de azijn erover – vooral op de plaatsen waar de vlekken of geuren het sterkst zijn. Wacht een uur (er zal schuim ontstaan). Gebruik tot slot een stofzuiger om de resten van de producten te verwijderen. Zodra de matras volledig droog is, zal de azijngeur verdwijnen!

4. Hoe maak je vlekken schoon?

Met de tijd, is het normaal dat de matras gelig wordt. Om deze vlekken te verwijderen, hebt je bleekmiddel, bicarbonaat, witte azijn en warm water nodig.

Meng het bleekmiddel, de azijn en het warme water in de spuit, verdeel de oplossing over de matras. Strooi dan het bicarbonaat over het oppervlak. Laat het ongeveer 30 minuten zitten. Wrijf het ten slotte af met een vochtige doek. Als er nog gelige vlekken zijn, herhaalt je de procedure tot je het gewenste resultaat hebt.

5. Hoe bloedvlekken te verwijderen

Bloedvlekken (en alle vlekken van biologische oorsprong) kunnen worden verwijderd met behulp van vloeibare zeep. Breng het product echter niet rechtstreeks op de matras aan – het is beter het af te nemen met een vochtige doek. Laat de oplossing 20 minuten inwerken en werk af met een droge doek. Bij hardnekkiger vlekken het zuurstofhoudende water met een borstel of een doek aanbrengen en daarna het overtollige water afvegen.

Om het reinigingseffect te maximaliseren en de levensduur van de matras te verlengen, gebruikt je een beschermhoes en opent je de ramen van de slaapkamer gedurende 30 minuten per dag om de kamer te ventileren.

Matras reinigen? Doe het zo!