Als ondernemer zijnde heb je altijd erg veel hooi op je vork. Je moet immers allerlei dingen voor jouw bedrijf of klanten regelen. Daarbij komt ook nog eens belastingperikelen. Je moet namelijk bij elke factuur de Belasting Toegevoegd Waarde (btw) berekenen. Maar hoe doe je dat precies? In dit artikel ontdek je precies hoe je BTW berekenen op de juiste manier gedaan kan worden. Daarnaast leer je ook over de geschiedenis van de btw. Verder ontdek je ook welke soorten btw tarieven er zijn en hoe je jouw product exclusief btw berekent.

De geschiedenis van btw

Als eerste is het belangrijk om de geschiedenis van de btw te weten. Daardoor begrijp je namelijk wat beter waarom er überhaupt btw is in Nederland. de btw werd in het jaar 1969 in het leven geroepen, wat relatief jong is voor een belasting. De reden hierachter was dat de overheid de inkomensongelijkheid wou verminderen. Dit wou het doen door middel van btw. Producten die mensen met een laag inkomen hard nodig hebben zoals voedsel kregen namelijk een laag btw percentage toegewezen. Luxe goederen kregen daarentegen juist met een hoog btw tarief te maken. Met de inkomsten van de btw gaat een deel naar de Europese Unie, terwijl het merendeel dus gebruikt voor dingen als subsidies zodat mensen met een laag inkomen een beter leven hebben.

Welke soorten btw Tarieven zijn er?

Nu je weet wat het btw nou precies inhoudt, vertellen we je graag hieronder over de drie soorten btw tarieven die er zijn.

0%

Ten eerste is er een btw van nul procent. Dit tarief is alleen geldig wanneer jij al btw hebt betaald in een ander land. Het zou immers oneerlijk zijn als je tot tweemaal toe omzetbelasting betaalt. Daarom is het geen probleem om geen btw te betalen in Nederland wanneer dit al in een ander land is gebeurd.

9%

Ten tweede is er een btw tarief van negen procent. Dit is in feite het lage btw tarief. Alleen producten die niet als luxe worden gezien, zoals voedsel en water, vallen hieronder. Verder is ook besloten om kennisproducten hieronder te scharen zoals boeken, doordat de overheid graag aanmoedigt dat mensen zichzelf onderwijzen. Ook vele dingen in de cultuursector vallen onder dit btw tarief.

21%

Tot slot is er ook nog het btw percentage van 21 procent. Dit geldt voor het merendeel van de goederen in Nederland omdat ze als luxe worden gezien. Er is een uiterst grote kans dat dit dan ook het btw tarief is dat jij voor jouw facturen moet gebruiken.

Hoe je de btw berekent wanneer het product exclusief btw is

Nu je weet welke btw Tarieven er zijn en welk tarief jij voor jouw factuur moet gebruiken, is het tijd om uit te leggen hoe je het makkelijkst de btw berekent. Vaak helpt het om gebruik te maken van spreadsheet programma’s zodat je meteen het bedrag kunt berekenen. Als eerste gebruik je het bedrag zonder btw als basis. Vervolgens vermenigvuldig je het bedrag met het btw percentage dat voor jouw product geldt. Tot slot reken je dit percentage bovenop het oude bedrag. Wanneer jij dus een luxe product verkoopt voor €100, vermenigvuldig je het met 21% oftewel 0,21. Daar komt het getal €21 uitrollen. Hierna voeg je de €21 toe aan het originele bedrag van €100, waardoor het bedrag inclusief btw €121 is.

Hoe je de btw berekent als je reeds de totale verkoopprijs inclusief btw kent

Weet jij al hoeveel de verkoopprijs is van jouw product of service met de btw? Maar ben je vergeten wat het exacte btw bedrag is over het product? Gebruik dan onze speciale formule. Deel het totaalbedrag door 121 bij een luxeproduct of 109 bij een product met een laag btw tarief. Vermenigvuldig dit bedrag vervolgens met 21 of 9. Hiermee weet je precies hoeveel de btw is. Als jij bijvoorbeeld een boek verkoopt voor €10,90 inclusief btw, deel je dit bedrag door 10,9 en vermenigvuldig je het met 9. Je komt erachter dat de btw over het boek €0,90 is, terwijl het bedrag exclusief btw €10,00 bedraagt.

BTW berekenen, hoe doe je dat?